Ontstaan Nieuws Agenda Concerten Kaartverkoop facebook YouTube

Veldhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toch nog plotseling zijn ze daar.
Op 12 mei 1940 - pinkstermorgen - trekken Duitse troepen via de Provincialeweg Meerveldhoven binnen. Moeilijke tijden breken aan. Overal worden fietsen in beslag genomen. De pastorie van de kerk in Veldhoven wordt door de Duitse troepen gevorderd en ingericht als hoofdkwartier. Het gehate hakenkruis hangt uit het raam. Duitse militairen worden bij burgers ingekwartierd. Op 14 mei 1940 capituleert het Nederlandse leger, het wordt ontbonden. Ruim 100 Veldhovense militairen keren terug naar huis. Een van hen is Cees Sleegers die voor zijn moed tijdens de inval van de Nazi's werd onderscheiden met de militaire Willemsorde. Het Cees Sleegerspad herinnert ons aan zijn heldendaden bij Grubbenvorst aan de Maas. Daar weet hij de vijand in zijn eentje zes uur lang op te houden.

Op zondagmorgen 17 september 1944 is het zover.
Operatie Market Garden is van start gegaan. Om de parachutisten veilig te laten landen in Son, moet het luchtafweergeschut rondom het vliegveld worden uitgeschakeld.
Bij het geallieerde luchtbombardement tijdens de hoogmis komen ook bommen terecht op het gehucht Cobbeek en de Heuvelstraat. Hierbij vallen negentien burgerslachtoffers. Dit is voor Veldhoven de grootste tragedie uit de oorlogsjaren. Al op 18 september - de dag na de start van Operation Market Garden - wordt Veldhoven bevrijd. De bevrijding vindt bijna zonder slag of stoot plaats. Behalve in Oerle. Richting Wintelre stuiten de Engelsen op hevig Duits verzet. Aan beide zijden worden grote verliezen geleden. De gesneuvelde Engelse militairen worden begraven op de noodbegraafplaats aan de van Vroonhovenlaan en rondom de kerk van Oerle. Later, in 1945, worden ze allemaal herbegraven op de militaire begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard. De bevrijding van Europa begon natuurlijk al eerder in 1944 met de landing van de geallieerden op de stranden van Normandië.

Veldhoven is bevrijd. Iedereen was uitgelaten. De Veldhovenaren voelden zich gelukkig. In elke straat en buurt is het volop feest. De straten worden versierd en vlaggen hangen uit. Optochten met platte karren trekken langs en er wordt gedanst en gezongen.

Veldhoven is dan wel vrij maar feestvreugde en ellende gaan nog steeds hand in hand. Dat blijkt niet alleen uit het bombardement een dag eerder, maar ook zien de bewoners van het feestende Veldhoven op 19 september hoe de Eindhovense lucht voortdurend oplicht: Eindhoven wordt zwaar gebombardeerd!
Met de komst van de geallieerden was de oorlog nog niet echt voorbij. Maandenlang zijn er nog "Tommies" in de Veldhovense dorpen. Ze verblijven op Welschap en worden ondergebracht in gastgezinnen.
Op Nieuwjaarsdag 1945 is er een zwaar bombardement op Welschap. Doden en gewonden zijn het gevolg. In het voorjaar steken de geallieerden pas de Rijn over en op zondag 5 mei 1945 wordt in Hotel De Wereld in Wageningen eindelijk de capitulatie door de Duitsers ondertekend.

Behoudens het bombardement in Zeelst op 17 september 1944 is Veldhoven tamelijk ongeschonden door de oorlog gekomen.
Toch zijn er veel verhalen uit de oorlog.

  • Verhalen waarin mensen samenwerkten in het verzet;
  • Verhalen over jongeren die er een sport van maakten om gecrashte vliegtuigen op te sporen om daaruit als herinnering iets mee te nemen, zoals parachutestof dat goed te gebruiken was;
  • Het verhaal over de grootste kerkklok uit de Caeciliakerk in Veldhoven. Gevorderd door de bezetter, maar in de nacht voorafgaand aan het transport veilig begraven en nu als Klokmonument aan de Kleine Dreef, bij de Klokdijk is te vinden.

Wens je meer informatie over Veldhoven in Oorlogstijd? Neem contact op met de Stichting "Veldhoven 75 Jaar Vrij"

Bezoek de expositie "Veldhoven 75 jaar Vrij" in Museum 't Oude Slot. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.museumoudeslot.nl

Terug naar pagina "Sub Umbra musiceert met Veldhoven 75 jaar Vrij"

Laatste nieuws Sub Umbra:
12/07: Blazersklas
15/05: Succes bij B.o.S.
25/04: Leden gehuldigd
26/03: Vriendenconcert
--- Kijk bij NIEUWS ---
Zondag 13 november | middag
Middagconcert, samen met Pieter Aafjes orkest uit Culemborg
Theater De Schalm