Ontstaan Nieuws Agenda Gastenboek

Home Nieuws

Dirigentenexamen Gert Verrydt

16 uit 20 ...

... met die (Belgische) score is Gert Verrydt, de dirigent van het leerlingenorkest van Sub Umbra, op zaterdag 20 april in Kasterlee (B) geslaagd voor zijn studie harmonie-fanfare-directie aan het conservatorium te Tilburg. Gelukkig vertaalde de voorzitter van de examencommissie deze uitslag voor het in grote getale in de zaal aanwezige Nederlandse publiek naar een voor hen begrijpelijk resultaat: een vette 8!

Corrie, Suzanne, Joop, Theo (B) en Theo (E) waren namens Sub Umbra in Kasterlee getuige van het optreden van Gert met de Koninklijke Fanfare De Kunstminnaars tijdens zijn examen. Zij zagen hoe Gert, krachtig en met passie dirigerend, de 65 muzikanten van de fanfare tijdens de 5 werken die door de examencommissie beoordeeld werden, tot grote hoogte wist te brengen. Gespeeld werden: de door Gert zelf gecomponeerde Teljorenmars (met daarin herkenbaar opgenomen een bekend Arendonks kinderliedje) en daarnaast de stukken Prevision (J. de Haan), Gabriellas Sång (S. Nilsson in een arrangement van R. Smeets), Ivanhoe (B. Appermont) en ter afsluiting het ook bij ons leerlingenorkest bekende Gate 11( J.E. Blackstone). Nadat de laatste noten van Gate 11 hadden geklonken en Gert en zijn muzikanten het welverdiende applaus in ontvangst hadden genomen, trok de examencommissie zich terug om te beraadslagen.

Examen Gert Verrydt

In de volle, sfeervolle, maar ook warme zaal ging vervolgens de bar open en het licht (gedempt) aan. De presentator kondigde het tweede deel van de avond aan, een onvervalst promconcert, “in de gekende formule”. Gezeten aan lange tafels, bestelden de toehoorders hun drankje en de sfeer werd duidelijk informeler. Ook op het podium voltrok zich een ware metamorfose. Bij de muzikanten die tot dat moment heel serieus, zeer geconcentreerd en met met veel aandacht voor de dirigent hadden gespeeld, gingen de dassen wat losser, en kwam een ontspannen lach op de kaken. Gert, nu zonder colbert, leidde het orkest met verve door een programma waarin naadloos pop-, rock- en licht-klassieke muziek in elkaar vloeiden. Enkele plaatselijke zangtalenten “kropen in de huid van hun iconen” en zo maakten Donna Summer, Hooverphonic, Ramses Shaffy & Liesbeth List en zelfs Metallica hun opwachting.

Examen Gert Verrydt

Om ongeveer half tien maakte Maino Remmers, de voorzitter van de examencommissie, waarin ook Raf De Keninck, Hardy Mertens, Chris Derikx en Martien Maas zitting hadden, de uitslag bekend. In zijn toespraak prees hij Gert voor de wijze waarop hij in een recordtijd zijn studie voor dirigent had doorlopen (Gert deed 2 jaar over een studie waar 4 jaar voor staat). Ook gaf hij aan dat Gert, die al eerder zijn bachelor- en zijn masterdiploma (music saxofoon) in Tilburg behaalde, al die jaren een prettige en serieuze student was geweest. Tot slot sprak hij zijn waardering uit voor de samenwerking tussen de dirigent en de muzikanten van de fanfare tijdens het examen. De “16 op 20” die hieraan als beloning gekoppeld werd, was volledig op zijn plaats. Nadat de presentator namens “De Kunstminnaars” ook zijn felicitaties aan Gert had overgebracht, nodigde hij de aanwezige Nederlanders uit om voor Gert het “Wilhelmus” te zingen. Dat klonk zeer overtuigend. Het in veel grotere getale aanwezige Belgische publiek kon toen natuurlijk niet achterblijven, maar het door hen ingezette “Barbançonne” weerklonk toch wat aarzelender. Gelukkig nam daarna Gert met zijn prachtige orkest en de zangtalenten het heft weer in handen en werd het tweede gedeelte van het promconcert ten gehore gebracht. De fanfare, met klarinettisten (!) en een (swingende) slagwerksectie om jaloers op te worden (4 meisjes en 2 jongens) liet zich hierbij van haar beste kant horen (en zien).

Het was een zeer geslaagde avond (letterlijk en figuurlijk) waarvan de delegatie van Sub Umbra zeer heeft genoten. Na afloop hebben Corrie, Suzanne, Joop, en de twee Theo's Gert nog gefeliciteerd met zijn succes, een felicitatie die Sub Umbra dinsdag 23 april als vereniging nog een extra accent zal geven.

Theo Edenburg

Terug naar NIEUWS

Examen Gert Verrydt

Zo 26 sept. | 10.30 - 11.00
Sound of Harmony: optredens van de 4 Veldhovense harmonieorkesten
In de tent op plein D Ekker.

Zo 26 sept. | 16.00 uur
Groot Veldhovens Jeugdorkest
Theater De Schalm