Logo Sub Umbra

Ontstaan Nieuws Agenda Concerten Kaartverkoop facebook YouTube

Home Nieuws

Sub Umbra Nieuwsbrief | mei 2023

Klik hier voor onze nieuwsbrief

 

D-examen Jelle de Roo | 11 juni 2024

Verberg bericht

Deze keer geen "gewone repetitieavond" maar stond het D-examen van Jelle de Roo op het programma. Op zijn bes-klarinet speelde Jelle 2 werken met begeleiding van piano, en mocht hij daarnaast ook samen met "zijn" harmonie Sub Umbra 2 werken ten gehore brengen, waaronder een duet voor 2 klarinetten samen met zijn docente Miranda Dijkstra. En dat alles met goed resultaat, dus daarom Jelle van harte gefeliciteerd!!

 

Jubileumconcert | 20 april 2024

Verberg bericht

Dat vraagt om een speciaal concert, want negentig jaar dat word je niet zomaar!

Bij dit jubileumconcert vieren we niet alleen het 90-jarig bestaan van Sub Umbra, maar staan we ook op feestelijke wijze stil bij het enorme geluk dat we zóveel leden hebben die al meer dan 25, 40 of zelfs 50 jaar lid zijn van onze vereniging.

Het jubileumconcert was een prachtige mix met voor ieder wat wils. Te veel om op te noemen: (licht) klassiek repertoire van "hit-componisten" als Korsakov, Offenbach en Brahms maar ook "klassiek" pop, rock- en musicalrepertoire in prachtige arrangementen van "hit-machines" zoals Phil Collins, Robbie Williams, Thé Lau en natuurlijk John Miles.

Bekijk de foto-impressie in ons fotoboek

Jubilarissen

 

Concert Master Thom Roosen | 14 januari 2024

Verberg bericht

Met een prachtig examenconcert in het Muziekgebouw Eindhoven is Thom Roosen geslaagd voor zijn opleiding "Master of Music Orchestral Conducting". Samen met het Möbius Ensemble uit Tilburg en aangevuld met verschillende muzikale vrienden, bracht Thom een mooi concert ten gehore, waaronder het Hoboconcert van Mozart met broer Gijs als solist op hobo. Dat de kleine zaal tot de laatste stoel bezet was door vrienden van Thom én vrijwilligers van de gemeente Eindhoven die voor dit concert waren uitgenodigd, maakte deze middag nog eens extra feestelijk.

Wij feliciteren Thom van harte met het behalen van zijn Master en wensen hem hiermee een hele mooie carrière toe!

Examenconcert Thom Roosen

Examenconcert Thom Roosen

 

Gebak van de Gemeente | 28 november 2023

Verberg bericht

Tijdens de repetitie werden we verrast door Burgemeester van Veldhoven Marcel Delhez en de Wethouder Jeroen Rooijakkers. Zij kwamen met gebak om ons te feliciteren met het prachtige resultaat behaald op het concertconcours in Zutphen. Hartelijk bedankt voor dit geweldige gebaar en de taart heeft ons goed gesmaakt!

Concours 2023

Concours 2023

 

Concours Zutphen | 25 november 2023

"Pieken op het juiste moment"

Verberg bericht

Concours 2023

Tijdens het concertconcours in Zutphen heeft harmonieorkest Sub Umbra met een totaalscore van 92 punten een fantastische 1e prijs met Lof der Jury behaald. Waar het 2 weken geleden bij de Try-out in sommige delen nog wat piepte en kraakte, viel tijdens het optreden op het concours alles helemaal op zijn plaats. Of zoals Arjan Gaasbeek het verwoordde: "Dit was echt een gevalletje pieken op het juiste moment, want hebben jullie ongelofelijk mooi gespeeld en wat een clubliefde".

Ook in het KNMO bondsblad "Klankwijzer" werd de prestatie van Sub Umbra geroemd:
"Lof voor orkesten uit Franeker en Veldhoven | Harmonie Sub Umbra uit Veldhoven en de christelijke muziekvereniging Advendo uit Franker hebben vandaag op het concertconcours van de Muziekbond Gelderland-Flevoland in Zutphen het predicaat lof der jury behaald. Topscorer was Sub Umbra Veldhoven. Dirigent Arjan Gaasbeek leidde het 68-koppige orkest in de eerste divisie met de uitvoering van Les Voyages de Gulliver van Maxime Aulio en Danza Sinfonica van James Barnes naar 92 punten. Saillant: Gaasbeek dirigeerde een week geleden op hetzelfde podium Harmonie Vleuten naar de hoogste score."

Het feest na afloop in de Partypub in Meerveldhoven was meer dan verdiend!

Concours 2023

Concours 2023

 

Brilliant moments in harmony | 12 november 2023

Concert samen met Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel

Verberg bericht

Samen met Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel heeft Sub Umbra een concert gegeven in Theater De Schalm met als titel "Brilliant Moments in Harmony". De muzikanten van Harmonie Koningin Wilhelmina, Wamel (opgericht in 1896) komen uit alle windstreken en geven al jaren lang concerten op zeer hoog niveau. Dirigent Willem van Zee is voor Sub Umbra geen onbekende, want tijdens het repetitieweekend dat onlangs is gehouden nam hij de groepsrepetitie van het koper voor zijn rekening, wat zeer enthousiast door onze muzikanten is ontvangen.
Voor Sub Umbra was dit concert een "try-out" voor het komende concours in Zutphen, waaraan het harmonieorkest op zaterdag 25 november gaat deelnemen. Zeker ging nog niet alles perfekt en moet er de komende 2 weken nog hard gewerkt worden, maar als voorbereiding op het concours was het een geslaagd en leerzaam optreden.

 

Nanne Roosen en Susanne Kishna Nederlands Kampioen
| 8 oktober 2023

Verberg bericht

Onze fluitiste Nanne Roosen heeft samen met Susanne Kishna met veel succes deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Blazers voor Solisten en Ensembles van het KNMO. Met 93 punten werd een eerste plaats gehaald in de categorie ensembles en mogen zij zich nu Nederlands Kampioen noemen. Nanne en Susanne, van harte gefeliciteerd!!

 

Middenorkest uitwisselingsconcert | 1 oktober 2023

Verberg bericht

Ons middenorkest heeft samen met de opleidingsorkesten van Harmonie St.Caecilia Best en Woensels Muziek Corps een leuk concert gegeven. Voor deze gelegenheid werden de orkesten samengevoegd tot 1 groot orkest en afwisselend gedirigeerd door de 3 dirigenten. Namens Sub Umbra stond Thom Roosen op de bok, maar ook de dirigent van Best, Marcel Verbruggen is ons wel bekend! 's morgens is er driftig samen gerepeteerd en in de middag volgde de uitvoering. Een geslaagde optreden!

 

Piet van de Rijt stopt bij het harmonieorkest
| 11 juli 2023

Verberg bericht

Na bijna 65 jaar trouw en gewaardeerd lid van Sub Umbra, heeft onze fagottist Piet van de Rijt op dinsdag tijdens de repetitie bekend gemaakt te stoppen met het harmonieorkest. Het buitenconcert afgelopen week is daarmee Piet's laatste optreden geweest. Meer dan 50 jaar is Piet op en neer gereden tussen zijn woonplaats Deurne en Meerveldhoven en bijna altijd was Piet aanwezig. Destijds, bij zijn verhuizing naar Deurne, stond Sub Umbra er niet zo best voor en was iedere muzikant heel hard nodig. Piet kon het niet over zijn hart krijgen de harmonie in de steek te laten en is daarom nog "even" gebleven; dat werden er dus 50 jaar... Maar, zoals Piet dinsdag verklaarde, Sub Umbra is een gezonde vereniging en de opvolging op fagot staat klaar, dus kan hij met een gerust hart nu zijn instrument aan de wilgen hangen. Al speelt Piet niet meer mee, hij blijft wel gewoon lid want Sub Umbra blijft altijd in zijn hart.

Piet, wij danken je van harte voor al die jaren dat je bij Sub Umbra hebt gespeeld en we hopen je nog regelmatig bij optredens of andere gelegenheden te mogen verwelkomen.

Piet kondigt zelf zijn vertrek aan tijdens de repetitie

 

Shaffy & Brass | 14 mei 2023

Micheline Van Hautem & Jos Janssen

Verberg bericht

De bekende chansons uit het repertoire van Ramses Shaffy gebracht door Zangeres Micheline Van Hautem en Sub Umbra. De speciaal voor dit project geschreven arrangementen tonen aan dat de muziek van Ramses Shaffy past als een jas voor een harmonieorkest als Sub Umbra. De passie en de branie van Shaffy gaan prachtig samen met de warme klanken van een harmonieorkest, aldus de leden van Sub Umbra.
Sub Umbra opent de middag met een instrumentaal programma om alvast in de goede sfeer te geraken, zoals een mooie Paso Doble, het prachtige "Armenian Dances" van Alfred Reed en "Danza Sinfonica", het concertwerk waarmee Sub Umbra in November gaat deelnemen aan de concertwedstrijd en Zutphen.

Meer foto's zijn te zien in ons fotoboek

 

Vriendenconcert | 4 maart 2023

"Dansen"

Verberg bericht

Minstens een keer per jaar organiseert Sub Umbra een Vriendenconcert. Dat lijkt een beetje een besloten dingetje, maar dat is het zeker niet. Voor dit concert worden inderdaad speciaal de leden van de Stichting Vrienden van Sub Umbra uitgenodigd, maar verder is het juist bedoeld als laagdrempelig concert voor iedereen die de harmoniemuziek een warm hart toedraagt. Tijdens het concert traden op het Beginnersorkest van Evelien Janssen - Clement, het Middenorkest van Thom Roosen en het groot Harmonieorkest o.l.v. Arjan Gaastbeek.

Stilzitten werd erg lastig met muziek uit The Wizard of Oz, het bijzondere stuk Balkan Dances waarin zelfs gezongen werd én niet te vergeten Armenian Dances (part I) van Alfred Reed. Dit is volgens kenners misschien wel het mooiste stuk dat ooit is geschreven voor Harmonieorkest.

Meer foto's zijn te zien in ons fotoboek

 

Potgrondactie | 4 maart 2023

Samen op pad voor de clubkas

Verberg bericht

Het begint een traditie te worden: op de eerste zaterdag van maart gaan de 4 Veldhovense Harmoniën langs de deuren om potgrond te verkopen ten behoeve van de clubkas. Sub Umbra ging huis-aan-huis in de wijken Meerveldhoven en D'Ekker. Behalve dat het geld in het laadje brengt voor de vereniging, is het ook gewoon een leuke en gezellige ochtend. Dit jaar had de organisatie een prijs uitgeloofd voor de groep die de leukste foto's zou maken tijdens de rondgang door de straten. En die werd overtuigend gewonnen door "Dreamteam Groep 7"! En alle kopers van onze potgrond: hartelijk bedankt!

 

Concert Philips Symfonie Orkest | 29 jan 2023

Jeugleden spelen mee in het PSO

Verberg bericht

Bij het jaarlijkse familieconcert van het Philips Symfonie Orkest in De Schalm mochten jeugdleden aan het einde van het concert aanschuiven in het orkest om samen mee te musiceren. Voorafgaand aan het concert was er een optreden van het Beginners- en Middenorkest van Sub Umbra, samen met een violiste van het PSO.

 

Middenorkest in de prijzen bij Eurofestival in Heel
| 27 november 2022

Zeer goede beoordeling voor ons Midenorkest!

Verberg bericht

Het Middenorkest van Sub Umbra, onder leiding van Thom Roosen, heeft deelgenomen aan het Eurofestival in Heel. Dit festival biedt jeugd- en opleidingsorkesten de gelegenheid om samen de eerste podiumervaring op te doen voor een echte jury. Dit was niet alleen superleuk om mee te maken, maar ons Middenorkest werd ook nog eens beloond met een hele positieve beoordeling: "Goed tot zeer goed"!! En als klap op de vuurpijl mocht ook de "Sjra Hermans Award" mee naar huis genomen worden. Deze award is bedoeld voor het meest inspirerende orkest, waarbij gelet wordt op muzikaliteit, presentatie en vooral enthousiasme!

Alle muzikanten van het Middenorkest van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

 

Concert Lord of the Rings | 13 november 2022

Concert samen met Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg

Verberg bericht

Een volle zaal in theater De Schalm kon deze zondagmiddag luisteren naar optredens van Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg en het Harmonieorkest van Sub Umbra, beide gedirigeerd door Arjan Gaasbeek. Voor Harmonie Pieter Aafjes was dit concert een try-out van de muziekwerken die ze eind November gaat uitvoeren op het concours in Zutphen. Een heel mooie uitvoering van de werken "Rapsodia Hernandiana" ( Santiago Quinto Serna) en "Capriccio" (Christiaan Janssen) laat zien dat ze er klaar voor zijn.

Het tweede deel van het programma staat geheel in het teken van "Lord of the Rings", de door Johan de Meij gecomponeerde symfonie gebaseerd op de beroemde boeken van Tolkien. Zandkunstenares Colette Dedyn zorgt "life" tijdens het concert voor passende beelden die worden afgebeeld op een scherm.

Opnamen van het concert "Lord of the Rings" zijn te bekijken op ons youtube kanaal.

 

Muziek voor Mensen van Veldhoven | 15 mei 2022

Opnames van het vrijwilligersconcert nu op Youtube

Verberg bericht

De opnames die gemaakt zijn tijdens het concert "Muziek voor Mensen van Veldhoven - 100 jaar Veldhoven" zijn nu te bekijken en beluisteren via ons youtube kanaal.

Met dank aan "Niec filmt" voor deze opnamen.

 

Optreden Blazersklas | 12 juli 2022

Verberg bericht

Na enkele weken van muzieklessen op school en goed oefenen was het zover: de "blazerklas" gaf een optreden samen met het beginner- en middenorkest van Sub Umbra. De kinderen kregen de afgelopen weken les op trombone, trompet, klarinet en dwarsfluit. Harmonie Sub Umbra organiseerde de Blazersklas in samenwerking met ART4U. Het optreden dat gehouden werd in een volle zaal met familie en vrienden was een groot succes. En wat zou het fijn zijn als we jullie na de zomervakantie terug zien bij Sub Umbra!

 

Hoge score bij Brabant on Stage | 15 mei 2022

Succes voor Nanne en Suzanne

Verberg bericht

Tijdens het gejureerd optreden bij "Brabant on Stage" hebben onze fluittistes Nanne Roosen en Suzanne Kishna het fantastische resultaat van 92 punten behaald. En als klap op de vuurpijl de AMPA award en een optreden tijdens Klassiek op de Campus op 29 mei a.s. Proficiat meiden!

 

Huldiging | 25 april 2022

Leden gehuldigd tijdens ledenvergadering

Verberg bericht

Tijdens de ledenvergadering zijn een aantal leden gehuldigd en in de bloemetjes gezet. Allereerst werd Theo Edenburg gehuldigd voor zijn 12,5 jarig lidmaatschap van Sub Umbra. Vervolgens werden Ton van der Burgt, Harry van Laarhoven en Jan Snelders allen benoemd tot "Lid van Verdienste" voor de jarenlange, waardevolle bijdrage die ze geleverd hebben aan Harmonie Sub Umbra en slagwerkgroep SuPercussion in het bijzonder.
Allemaal van harte gefeliciteerd!

 

Vriendenconcert | 26 maart 2022

Beginnersorkest, Opleidingsorkest en Harmonieorkest laten weer van zich horen

Verberg bericht

Na een door de Corona noodgedwongen muzikale stilte van 2 jaar heeft op zaterdagavond 26 maart Sub Umbra weer van zich laten horen. Na een toespraak van voorzitter Frans Heutink, waarin hij kort stil stond bij het overlijden van Tony van Rooij, werd het Vriendenconcert geopend met een optreden van het Beginnersorkest, onder leiding van Evelien Janssen. Voor het Opleidingsorkest dat aansluitend speelde, was het tevens het laatste optreden onder leiding van Ivo Allers. Tijdens dit optreden werd Leo van Keulen gehuldigd voor 70 jaar aktief spelend lid van Sub Umbra. Na de pauze volgde het Harmonieorkest. Tijdens dit optreden werden de overige jubilarissen gehuldigd: Nanne Roosen, Roberto Anwar, Thomas Hidding (ieder 12.5 jaar), Marco Roosen, Toine Stravens (25 jaar) en Joop van Rooij (60 jaar). Theo Edenburg (12.5 jaar) zal op een later tijdstip worden gehuldigd. Verder werd Albert Groenen benoemd tot erelid voor zijn diensten voor de stichting Vrienden van Sub Umbra. De muziekwerken die het Harmonieorkest ten gehore bracht waren: de concertmars "Gammatique", het opzwepende "Lord Tullamore", "Perthshire Majesty", "Les Miserables", "A tribute to Gershwin" en tot slot: "Semper Juvenalis". Eindelijk mocht Sub Umbra weer optreden; we kijken nu al uit naar de volgende muzikale ontmoeting tijdens "Muziek voor Mensen van Veldhoven" op zondag 15 mei aanstaande.

De jubilarissen vlnr: Toine Stravens, Marco Roosen, Thomas Hidding, Leo van Keulen, Joop van Rooij, Nanne Roosen, Roberto Anwar
Foto: Gert Verhagen

Meer foto's zijn te zien in ons fotoboek

 

Overlijden Tony van Rooij | 16 maart 2022

'n schonnere mens han we ons eige nie kunne wense

Verberg bericht

Muziek drukt uit wat niet in woorden kan worden gezegd, maar wat onmogelijk verzwegen kan worden

Met het overlijden van Tony van Rooij is een onvervalste "Sub Umbra mens" heen gegaan. Met hem verliezen we een Sub Umbra mens in hart en nieren. Een getalenteerde muzikant, 75 jaar lid, organisator, opleider klein koper, bestuurslid, een markante Meerveldhovense mens.
We zullen Tony herinneren als "n schone mins" en hem missen aan de "luistertafel".

Bestuur, directie en leden van Sub Umbra

Een artikel ter nagedachtenis aan Tony kunt u lezen op: Veldhovens.Nieuws.nl

 

Potgrondactie | 5 maart 2022

Verberg bericht

De jaarlijkse potgrondactie heeft weer plaatsgevonden, maar als gevolg van de begin dit jaar geldende coronamaatregelen wat anders van opzet deze keer. Nu niet overal aanbellen om de potgrond te verkopen, maar in plaats daarvan kon men de potgrond vooraf bestellen via een bestelformulier op onze website. Vooraf zijn door een aantal leden in onze wijken D’Ekker en Meerveldhoven huis-aan-huis flyers rondgedeeld. En op zaterdagochtend is door een groep vrijwilligers alle potgrond aan huis afgeleverd. Daarnaast stond er weer het kraampje op het kerkplein. Het was nog even spannend of er voldoende helpers zouden zijn, want de Carnaval had in de voorgaande week geleid tot een grote golf aan coronabesmettingen, maar uiteindelijk kwam ook dat nog goed.
Een groot dankjewel voor iedereen die zich heeft ingezet om van deze potgrondactie weer een succes te maken!

 

D-examen Nanne en Susanne | 8 nov 2021

Verberg bericht

Nanne Roosen en Susanne Kishna hebben, na ruim een jaar uitstel vanwege Corona, op maandagavond voor een volle zaal in Art4U een uitvoering gegeven voor het D-examen Fluit en ze zijn geslaagd! Voor de pauze speelden Nanne en Susanne ieder een 4-tal solowerken én samen een duet. Na de pauze speelden eerst Nanne en daarna Susanne een fluitsolo waarbij ze werden begeleid door een klein orkest gevormd door leden van Sub Umbra en aangevuld met vrienden.
Van harte gefeliciteerd met deze indrukwekkende prestatie!

 

Sounds of Harmony | 26 sept 2021

Verberg bericht

Na een lange, door de Corona veroorzaakte stilte, mochten vandaag de Veldhovense Harmonieën weer van zich laten horen. Ter gelegenheid van 100 jaar Veldhoven kon het publiek in De Schalm weer luisteren naar achtereenvolgens Veldhoven Muziekcorps, St. Caecilia, L'Union Fraternelle en Sub Umbra. Voor het publiek fijn om weer in het theater naar een muziekvoorstelling te luisteren, voor de harmonieën om weer te kunnen spelen voor publiek!

Fragment uit "A Tribute to George Gershwin" met aan slagwerk Ties Bogers | video: K.H.

 

Erespeld voor Jeffry Beurskens | 3 juni 2021

Verberg bericht

Onlangs reikte wethouder Jeroen Rooijakkers de gemeentelijke Erespeld uit aan Jeffry Beurskens. De uitreiking vond plaats tijdens een repetitie van "De Fistkapel". Vrijwilligers zijn onmisbare schakels binnen onze samenleving. De gemeente is trots op haar vrijwilligers en waardeert hun actieve inzet voor de Veldhovense gemeenschap enorm.

Jeffry speelt Basklarinet in het harmonieorkest en Tenorsaxofoon in de Fistkapel. Naast muziek maken is hij al ruim 38 jaar vrijwilliger bij Sub Umbra. Hij is verantwoordelijk voor de opslag van materialen en verzorgt het vervoer van (slag-)instrumenten naar optredens en concerten. Tijdens de Corona-periode heeft Jeffry ervoor gezorgd dat er "Coronaproof" gerepeteerd kon worden. Kortom, Jeffry is een onmisbaar en zeer gewaardeerd lid van Sub Umbra en we feliciteren hem daarom van harte met deze mooie onderscheiding.

 

Koninklijke onderscheiding voor Gert Verhagen |
26 April 2021

Verberg bericht

Gert Verhagen stond op maandagochtend 26 april op het punt om naar zijn werk te fietsen, toen daar plotseling onze secretaris Ronald stond om hem tegen te houden. En met een goede reden, want deze ochtend mocht Gert uit handen van Burgemeester Marcel Delhez een koninklijke onderscheiding ontvangen. Deze onderscheiding heeft Gert
te danken aan zijn jarenlange bijdrage als vrijwilliger (penningmeester) van JC'68, vrijwilliger bij de Oranje Markt en al ruim 30 jaar als penningmeester van Harmonie Sub Umbra. Daarnaast is Gert bij Sub Umbra ook betrokken bij diverse activiteiten, waaronder de potgrondactie, de organisatie van buitenlandse muziekreizen en grote concerten.
Tijdens de uitreiking van de versierselen was er al een muzikale hulde door een gelegenheidsmuziekgezelschap waar een paar bekende gezichten in te herkennen viel. 's Avonds toen het bestuur langs kwam om Gert te feliciteren werd er een serenade gebracht door de Trombonesectie van Sub Umbra.
Gert, van harte gefeliciteerd met deze zeer verdiende koninklijke onderscheiding!

 

Sub Umbra op radio 1 | 25 April 2021

"Dijkstra en Evenblij ter plekke" op bezoek in Veldhoven

Verberg bericht

Het Radio-1 programma "Dijkstra en Evenblij ter plekke" was op bezoek in Veldhoven. Vanuit museum 't Oude Slot in Veldhoven met o.a. ‘onze’ Lianne over de Veldhovense harmonieën. En met muzikale omlijsting door Thom Roosen en Marcel Verbruggen. Je kan de uitzending terugluisteren of kijken op de website van Radio 1:

Dijkstra en Evenblij ter plekke

 

Sub Umbra wenst je een zonnige zomer

Luister hier naar Sub Umbra met Tercio de Quites

Verberg bericht

Wat zijn we er aan toe, de zomer!
Eigenlijk is er niets fijners dan genieten van zomerse klanken, een hapje, een drankje en elkaar. Wij van Sub Umbra zijn daar altijd voor in! In een heerlijk avondzonnetje opwarmen tot zomerse temperaturen.

Luister via de onderstaande link maar naar de klanken van de Tercio de Quites van Rafael Talens Pelló, terwijl je geniet van mooie Spaanse sfeerbeelden.

De orkestleden hebben het muziekstuk ingestudeerd in twee groepen van 30 muzikanten en zijn voor de opname voor het eerst na een lange, lange coronaperiode weer samen gekomen om deze Paso Doble op te nemen en jullie daarmee een mooie, warme en muzikale zomer toe te wensen!

Luister hier naar Sub Umbra met Tercio de Quites!

Tercio de quites

 

Arromanches aangeboden aan diverse Veteranen organisaties t.g.v. Veteranendag | 26 juni 2020

Verberg bericht

De opname van "Arromanches" was een succes op bevrijdingsdag en scoorde tot op heden al ruim 2900 views op de Sub Umbra YouTube pagina. Nu is deze digitale uitvoering door Sub Umbra ook ter gelegenheid van de Nederlandse Veteranendag gedeeld met Veteranen / Militaire organisaties. Onderstaande reactie mochten wij ontvangen van de secretaris van de Stichting Federatie van Organisaties van Veteranen en Oudgedienden van de Militaire Luchtvaart (MiLu):

Als nieuwe secretaris van de MiLu kreeg ik van mijn voorganger Aad Bekkers jullie mail met de link naar de uitvoering van "Arromanches" door jullie geweldige orkest Sub Umbra. Ik heb genoten van de uitvoering en ik heb jullie mail met link zo breed mogelijk doorgezet binnen het MiLu ledenbestand met het verzoek de link zo ver als mogelijk is te delen. Wat een geweldig initiatief en ik bewonder het prachtige resultaat. Wil de dirigent en de leden van het orkest onze waardering overbrengen voor het initiatief en het vele werk dat in dit stuk is gegaan. Het is mooi om te zien en vooral te horen dat er mensen zijn die onder de huidige omstandigheden het initiatief nemen om anderen een plezier te doen, geweldig.
Chapeau, met vriendelijke groeten
Hans van der Heiden
Secretaris MiLu.

 

Repetities weer van start! | 16 juni 2020

Repeteren op 2m afstand

Verberg bericht

We mogen weer! Na 3 maanden van verplichte "onthouding", mogen we weer gaan repeteren. Niet helemaal zoals we van voor de Corona gewend waren, want volgens de richtlijnen van de RIVM moeten de muzikanten onderling 2 meter afstand houden tijdens het spelen en geldt een maximale groepsgrootte van 30 personen. Voor Sub Umbra betekent dit dat we het orkest moeten opdelen in 2 "volwaardige" orkesten van elk 30 muzikanten groot. Voor de muzikanten voorlopig dus een "halve repetitie" op de dinsdagavond; voor Arjan een dubbel optreden...

 

Muziekvideo Sub Umbra gaat viraal | 05 mei 2020

Fragment uit video getoond op TV bij "Op1"

Verberg bericht

De muziekvideo van Sub Umbra "Veldhoven 75 haar vrij" heeft landelijke bekendheid gekregen. Op bevrijdingsdag 5 mei zijn fragmenten uit de video en de muziek Arromanches gebruikt in het TV-programma "Op1" op NPO1. Dit nadat de video eerder al werd vermeld bij Studio040, NU.nl en Omroep Brabant. Op YouTube had de video binnen enkele dagen al meer dan 2000 views.

 

Sub Umbra musiceert met "Veldhoven 75 jaar vrij" |
01 mei 2020

Arromanches aangeboden aan Burgemeester van Veldhoven

Verberg bericht

Harmonie Sub Umbra er in deze buitengewone tijd in geslaagd om op een bijzondere wijze te musiceren.
Vrijdagochtend 1 mei is in de Schalm de mars "Arromanches" aangeboden aan Burgemeester Marcel Delhez. In een kort gesprek gaven Frans en Lianne toelichting over het ontstaan van deze versie van Arromanches. De burgemeester was geweldig enthousiast over het resultaat. Op Bevrijdingsdag 5 mei wordt de opname van het aanbieden van Arromanches aan de Burgemeester uitgezonden door Omroep Veldhoven.

Lees hier meer over de achtergrond van het muziek stuk en luister naar "Arromanches" door Harmonieorkest Sub Umbra.

Zie ook de berichtgeving op nu.nl

Arromanches

 

Koninklijke onderscheiding voor Henk van Rooij |
24 April 2020

Alternatieve huldiging door Sub Umbra

Verberg bericht

Tijdens de Lintjesdag is Henk verblijdt met de Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Marcel Delhez belde op vrijdagochtend aan bij Hennie en Henk en overhandigde de oorkonde "persoonlijk" op afstand. Henk ontvangt de onderscheiding vanwege zijn vele vrijwilligers activiteiten.

Voordat Henk zijn ziel in de trombone legde was hij slagwerker. In de jaren '70 - '80 – '90 was hij instructeur van de Sub Umbra slagwerkgroep waarmee hij vele prijzen behaalden in binnen- en buitenland. Veel jonge slagwerkers en later ook tromboneleerlingen zijn door Henk opgeleid. Ook de Obergänder Kapelle van Sub Umbra stond in die tijd onder zijn leiding. Sinds de eeuwwisseling is Henk bibliothecaris bij Sub Umbra en gaat nu ook zelfs digitaal!

Naast harmonie Sub Umbra speelde Henk bij het Valkenswaards Kamerorkest en ook daar bood hij waar nodig de helpende hand in de opleiding van muzikanten en ondersteunt scholenprojecten en het muzikaal ondersteunen van de leden van de Prins Willem-Alexander Band geeft hem nog steeds veel voldoening.

Mensen doen nooit tevergeefs een beroep op Henk, als mantelzorger verzorgde hij zijn zieke schoonmoeder en later ook een hulpbehoevende buurman.

Henk mag op een passend tijdstip verderop in dit jaar de versierselen van de Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen.
Om hem te feliciteren bracht Sub Umbra hem een serenade. Met de bekende marsen (voorheen gedirigeerd door Henk) trok het gezelschap de Willemstraat binnen. Niet met het orkest maar zoals op deze Lintjesdag-op-afstand past, met de Sub Umbra aanhanger en luidsprekers. Daar klonken Arosa, De Veteranen Mars en Jubilissimo. De trombonisten uit het orkest brachten een muzikale hulde en speelden een medley van bekende Egerlander melodieën en een eigen gemaakte tekst die eindigde met "ginne knuffel, gin hand en ook ginne dikke zoen, daar zul je het mee moeten doen".

Zo was Sub Umbra toch weer "verfrissend muzikaal".

Henk en Hennie, namens iedereen van Sub Umbra van harte gefeliciteerd !!!
 

Potgrondactie | 7 maart 2020

Verberg bericht

De weergoden waren ons gunstig gezind tijdens de jaarlijkse potgrondactie van Sub Umbra. Ook dit jaar werd er in de wijken d'Ekker en Meerveldhoven huis-aan-huis zakken potgrond verkocht met als doel de clubkas te spekken. Een activiteit waar de hele vereniging bij betrokken is en die niet alleen geld oplevert maar ook bijdraagt aan de binding binnen de harmonie. En aan de foto's te zien, was het ook dit jaar weer erg leuk!

 

Concert Philips Symfonie Orkest | 9 februari 2020

Jeugdleden van Sub Umbra spelen mee

Verberg bericht

De leerlingen van het beginnersorkest Sub Umbra hebben vandaag een optreden in de foyer van de Schalm verzorgd. Superknap gedaan!
Na hun optreden was het de beurt aan het Philips Symfonie Orkest die in de grote zaal het familieconcert "Reis om de wereld" ten gehore bracht. Het laatste muziekstuk "Slavische Dans van Dvorak" werd ondersteund door vele jonge muzikanten. Van onze harmonie speelden Elze en Suze mee op fagot, Lina op klarinet en Ties op de pauken. Goed gedaan allemaal!

 

Nieuwjaarsconcert Muziek voor Mensen van Veldhoven | 19 januari 2020

Dit jaar met als thema: Veldhoven 75 jaar vrij

Verberg bericht

Het concert "Muziek voor Mensen van Veldhoven", dat inmiddels voor de 4e keer door Harmonie Sub Umbra werd aangeboden aan de vrijwilligers van Veldhoven, had dit jaar als thema: "Veldhoven 75 jaar vrij".

De muziek, ondersteund door presentaties op de beide schermen, stond geheel in het teken van het thema oorlog en bevrijding. Violiste Nadia ten Kate, een veelbelovende jonge muzikante afkomstig uit Waalre, soleerde betoverend mooi tijdens de uitvoeringen van "Schindlers List" en "Zigeunerweisen", begeleid door het harmonieorkest Sub Umbra, onder leiding van Arjan Gaasbeek.

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van dit bijzondere concert.

De registratie van het concert (het deel na de pauze) door Veldhoven TV is terug te kijken op ons YouTube kanaal.

 

Leo en Mieke 60 jaar getrouwd | 29 december 2019

Serenade voor het diamanten bruidspaar

Verberg bericht

Op zondagmiddag werden Leo en Mieke getracteerd op een serenade ter gelegenheid van hun 60-jarige bruiloft. Tijdens zijn toespraak wilde de voorzitter het niet hebben over Leo's vele jaren trouw lidmaatschap, niet dat hij het oudste lid is of dat hij al meer dan 55 jaar meeloopt in de Carnavalsoptocht. Ook niet dat hij iedere week nog trouw meeblaast in het leerlingenorkest. Nee, vandaag was er aandacht voor de vele liters koffie en stapels boterhammen met kaas die al vele, vele jaren lang elke laatste zaterdag worden gesmeerd voor de oud-papier-ophalers, samen met een gezellig praatje en de laatste nieuwtjes over de buurt. Leo en Mieke, van harte gefeliciteerd!

 

Concertconcours Zutphen | 23 november 2019

Topscore met 92.5 punten en lof der jury

Verberg bericht

Na de geslaagde try-out concerten was het vertrouwen in het behalen van een goed resultaat tijdens de concertwedstrijd in Zutphen al groot, maar als het moment waarvoor we zo lang hebben gewerkt dan daar is, moet het toch nog maar even gebeuren. En het is gebeurd! Met een weergaloos optreden heeft Sub Umbra met dirigent Arjan Gaasbeek van de jury een zeer hoge waardering gekregen met de ongelofelijke score van 92.5 punten én lof der jury.
Na het optreden heerste er bij de muzikanten al een gevoel van grote tevredenheid over de uitvoering van de twee concertwerken "Yiddish Dances" van Adam Gorb en "Variazioni Sinfoniche su Non Potho Reposare" van Hardy Mertens. Ook aan de reactie van het toeluisterend publiek in de prachtige concertzaal was al af te leiden dat Sub Umbra had weten te ontroeren. Na de bekendmaking van de resultaten volgde er een grote ontlading onder de leden. Enkele citaten uit de jury-rapporten: "Ik heb zitten te genieten van begin tot einde, chapeau voor orkest en dirigent", "Een zeer muzikale interpretatie, Bravo dirigent en orkest", "Fraaie vertolking door prachtig orkest en haar muzikale dirigent". Kortom, een prestatie die vooraf onmogelijk werd geacht en waar Sub Umbra heel, heel trots op mag zijn!

Kijk in ons fotoboek voor een impressie.

 

Ameezing Knegsel | 8 november 2019

Optreden Fîstkapel

Verberg bericht

Fîstkapel Veldhoven heeft op vrijdag 8 november voor het 2e jaar opgetreden tijdens "Ameezing Knegsel". Een avond vol met meezingers, uitgevoerd door 4 kapellen. Het geheel georganiseerd door "Hekwerk" en ondersteund door de "Jelloband", "Zorg da ge der bij band" en onze eigen "Fîstkapel Veldhoven". Tijdens deze fantastische avond heeft onze Fîstkapel nieuwe muziek ten gehore kunnen brengen en daarnaast zangers begeleid. Met als hoogtepunt het optreden met onze eigen René van den Boogaard en Piërre van Bavel als zangers. Een unieke avond voor Fîstkapel Veldhoven dus!

 

Try-out concertreeks | 2 & 10 november 2019

Optredens i.s.m. Fanfare Psalm 150 en Philharmonie Sittard

Verberg bericht

Ter voorbereiding op de muziekwedstrijden in Zuthpen, heeft het harmonieorkest Sub Umbra een tweetal try-out concerten gegeven. Zaterdag 2 november werd het optreden in Art4U verzorgd i.s.m. Fanfareorkest "Psalm 150" uit Dinxperlo. Een week later, op zondag 10 november, vond het optreden plaats in De Schalm en was "Philharmonie Sittard" te gast. Alle 3 orkesten zullen deelnemen aan de muziekwedstrijden in Zutphen en voor allen betekende dit een uitstekende gelegenheid om de ingestudeerde concertwerken in een andere omgeving aan het publiek te laten horen.
Wij wensen alle orkesten heel veel succes toe in Zutphen!

 

Variazioni Sinfoniche su "Non Potho Reposare"

Repetitie met Componist Hardy Mertens

Verberg bericht

Een speciale repetitie in aanwezigheid van Componist Hardy Mertens. Hardy verhaalt over volksliederen uit Sardinië een prachtig eiland met authentieke cultuur van herders die hun traditionele liederen zingen, de landschappen en families. Muziekwerk Variazioni Sinfoniche su "Non Potho Reposare" dat Hardy arrangeerde voor harmonieorkest speelt Sub Umbra op het concours eind november. Het eiland Sardinië kent ook grote problemen: jongeren trekken weg om het geluk te beproeven, ver weg, en komen vaak te laat als ouders sterven en hiermee is er veel melancholie en verdriet onder families. Een prachtig muziekstuk gebaseerd op traditionele volksliederen en instrumenten. Een bijzondere ervaring voor het orkest om de uitleg te horen van de componist van het muziekwerk dat opgevoerd gaat worden.

 

Brabantse Gezelligheid | 24/25/26 mei 2019

Feestweekend 85 jaar Sub Umbra

Verberg bericht

In het kader van 85 jaar harmonie Sub Umbra Meerveldhoven 3 dagen lang Brabantse Gezelligheid in en om ontmoetingscentrum De Ligt, de thuisbasis van de vereniging. Zo traden op vrijdagavond een wel heel bont gezelschap voor het voetlicht. Artiesten afkomstig uit Veldhoven en omstreken brachten geheel onverwachte acts op een komische, onverwachte en humoristische manier.

De feestavond op zaterdagavond werd geopend door De Zjoem. Zij spelen op geheel eigen wijze muziek uit het grensgebied tussen volks en folk. Vol invloeden uit verre streken maar altijd met humor en een onvervalste Brabantse tongval. Daarna een spetterend optreden van Dirk van Hamond, alias Elvis Presley. Voor het optreden in De Ligt heeft de 27-jarige hovenier een live-band samengesteld, inclusief blazerssectie en achtergrondkoortje.

Op zondag is het ouderwets Frühschoppen, met optredens van "Die Tiroler Klammsteiger" en "Die Orginal Grüne Felder Musikanten". Voor laatste genoemde gelegendheidsformatie was dit een wereldpremiere die smaakte naar meer!

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van het feestweekend.

 

Jeugd Solisten Concours | 06 april 2019

Verberg bericht

Het Jeugd Solisten Concours (JSC) is een lange traditie in Veldhoven, waarvan onlangs alweer de 47e(!) editie heeft plaatsgevonden. Deelname aan het JSC is voor alle leerlingen onder de 18 jaar.
Zaterdagochtend 09:00 uur druppelden de eerste leerlingen de muziekschool binnen om zich aan te melden en warm te spelen voor het eerst gedeelte van het concours. Het concours werd geopend door Frank van Mierlo, voorzitter Muziekvereniging St. Cecilia.
Er werden mooie, vrolijke stukken gespeeld en we werden meegenomen in prachtige verhalen. Iedereen heeft zijn/haar best gedaan en zenuwen goed in bedwang kunnen houden.

Al onze beginners en leerlingen van Sub Umbra behaalden een tweede prijs.
De eerste prijs tot B-diploma ging naar Jasper Roubroeks van Muziekvereniging St. Cecilia en met slechts een half punt verschil met "onze" Susanne Kishna behaalde Nino Bogers van VMK een eerste prijs in de categorie tot D-diploma.
Nogmaals Proficiat allemaal!!

 

De Adriaan | 13 en 14 april 2019

Roberto Anwar als solist op Bastrombone

Verberg bericht

Eens in de twee jaar wordt in Riethoven de muziekwedstrijd "De Adriaan" georganiseerd, een muziekwedstrijd voor jonge solisten, begeleid door hun muziekvereniging. Sub Umbra deed met Roberto Anwar als solist op Bastrombone mee.

Roberto, 19 jaar oud en student Elektro en Natuurkunde aan de TUE, is al sinds zijn zeer jonge jeugd lid van Sub Umbra. Roberto is dan ook al best lang een zeer gewaardeerd lid van de trombonesectie van het harmonieorkest, toch heeft hij pas kortgeleden zijn echte bestemming gevonden door de overstap te maken naar de bastrombone. Tijdens "De Adriaan" speelde Roberto het speciaal voor bastrombone gecomponeerde muziekstuk "Capriccio" van Steven Verhelst, begeleid door Harmonieorkest Sub Umbra.

Voor zijn optreden kreeg Roberto met 87 punten een goede jurybeoordeling, maar "De Adriaan" mocht hij helaas niet mee naar huis nemen. Deze prijs ging naar Tim Huijbregts uit Hapert.

 

Carnavalsoptocht | 2 en 3 maart 2019

"Kroonjaar 85 jaar Sub Umbra"

Verberg bericht

Sub Umbra 85 jaar en in de optocht voor de "Zelfgekroonde Koning Carnaval" Prins Televisiekus. Daarom Sub Umbra in het Goud en Oranje tijdens de Rommelgatse Optocht.

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van Sub Umbra tijdens de optocht.

 

Philips Symfonie Orkest | 10 februari 2019

Leerlingen van Sub Umbra spelen mee!

Verberg bericht

In een uitverkochte Schalm verzorgde het Philips Symfonie Orkest haar jaarlijks terugkerende Familieconcert, waar ook kinderen aan mogen deelnemen. Van Sub Umbra waren dat dit jaar Ties op slagwerk, Suze op fagot, Tobias op klarinet en Sophie op saxofoon, allen van ons Beginnersorkest, die samen een stukje uit Belle en het Beest mochten meespelen. Vooraf speelde het Beginnersorkest versterkt met een aantal mensen uit het leerlingenorkest in de foyer, wat weer erg leuk was. Een geslaagd evenement en de organisatie van het Philips orkest was ook weer erg bij met onze aanwezigheid.

Foto's en tekst: Cobie Boonstra

 

Nieuwjaarsconcert Muziek voor Mensen van Veldhoven | 20 januari 2019

Vrijwilliger centraal tijdens concert harmonie Sub Umbra
Lintje voor Lianne van den Boogaard

Verberg bericht

De Veldhovense vrijwilligers stonden centraal tijdens het concert "Muziek voor mensen van Veldhoven" dat harmonie Sub Umbra zondag gaf. Een volle Christus Koningkerk genoot van de muziekstukken en de operetteliederen die soliste Ellen Valkenburg vertolkte.

"Zonder vrijwilligers zijn we nergens. U bent het smeermiddel van Veldhoven". Burgemeester Marcel Delhez schetste in zijn openingswoord het belang van mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor de lokale samenleving.
Marjon Starrowsky is vrijwilliger bij de Stichting Leergeld en bij het Kempenkoor. Ze is lovend over het concert en vindt het sympathiek dat harmonie Sub Umbra dit doet. "Het concert is heel boeiend. Ik word vooral getroffen door de manier van dirigeren door Arjan Gaasbeek."

Een grote verrassing stond Lianne van den Boogaard te wachten toen zij tijdens het concert een koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen van de Burgemeester van Eersel

Uit het Eindhovens Dagblad | 20-JAN-2019

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van dit bijzondere concert.

Foto's: Eindhovens Dagblad

 

Diamanten feest voor 4 leden Sub Umbra in Veldhoven

Eindhovens Dagblad | 16 januari 2019

Verberg bericht

VELDHOVEN - Vier leden van Harmonie Sub Umbra zijn zestig jaar lid van het korps. Komende zondag 20 januari worden zij tijdens de nieuwjaars-ontmoeting "Muziek voor Mensen van Veldhoven" in de Christus Koningkerk in het zonnetje gezet.

De vader van Frans Heesakkers (71) leidde in 1959 leerlingen van het korps in Meerveldhoven op. Regelmatig vroeg hij zijn zoon om ook lid te worden, maar die voelde daar toen niet voor. "Mijn vader mopperde nogal eens op zijn leerlingen, dus ik hield de boot af." Pas toen het hoofd van de school, meester Van de Wildenberg, hem vroeg ging Frans overstag. Als muzikant bespeelde hij diverse blaasinstrumenten.

Jan Snelders (70) mocht als kleine jongen met een trom voorop lopen als het Sint Lambertus Gilde ging koningsschieten. "Dat deed ik samen met mijn broer. Om en om mochten we een stukje trommelen. Daar is de kiem gelegd voor zestig jaar slagwerk."

Henk van Rooij (68) speelt al jaren trombone maar begon in de drumband. Jarenlang gaf hij daar les. "Ik heb ze vroeger bijna allemaal opgeleid. Op een zeker moment kreeg ik Hennie van der Heijden op les. Toen we in 1974 optraden tijdens het Wereldmuziekconcours in Kerkrade, sprong de vonk over. Vier jaar later trouwden we. Hennie speelt ook nog steeds in het korps."

Het kwartet maakte in zestig jaar tal van hoogtepunten mee. Fagotspeler Piet van de Rijt (74) noemt het concours in Sliedrecht. "We behaalden daar begin jaren 80 een eerste prijs met lof. We kregen het hoogste puntentotaal van dat jaar en promoveerden naar de vaandelafdeling."

Heesakkers is geen muzikant meer, maar is nog steeds actief betrokken bij het korps. Zo verleent hij allerlei hand- en spandiensten zoals het vervoeren van het instrumentarium naar optredens. Naast spelen in de harmonie, blies hij ook jarenlang zijn partijtje mee in de gelieerde kapel. "Sub Umbra is een geweldige club waarin je als vrienden onder elkaar muziek maakt. In de kapel was dat gevoel nog sterker. Die gezelligheid mis ik wel." Hoewel Van de Rijt al sinds 1968 weg is uit Meerveldhoven, voelt de inwoner van Deurne zich nog steeds thuis bij Sub Umbra. "Toen ik verhuisde naar Deurne wilde ik de club niet in de steek laten. Ik heb al vier keer de wereld rondgereden voor de harmonie."

vlnr: Piet vd Rijt; Jan Snelders; Henk van Rooij; Frans Heesakkers

Foto's: Eindhovens Dagblad / Fotopersburo van de Meulenhof bv

 

Intocht Sinterklaas | 17 november 2018

Muzikale intocht Sinterklaas door Harmonie Sub Umbra

Verberg bericht

Samen met zijn Pieten werd Sinterklaas door de harmonie muzikaal onthaald tijdens zijn bezoek aan Veldhoven. Hoewel het zonnetje scheen, was het toch best fris. Maar voor de vele kinderen die gespannen op het Meiveld stonden te wachten op de komst van de Sint, was dat echter geen enkel probleem. En van hard meezingen met de Sinterklaasliedjes gespeeld door de harmonie krijg je het vanzelf weer warm.

Foto's: Ronald Kip

 

Leerlingenorkest Sub Umbra oogst lof | 3 november 2018

Jeugdfestival Ammerzoden gewonnen door leerlingen Harmonie Sub Umbra

Verberg bericht

De jeugd van Sub Umbra heeft toekomst. Dat werd op zaterdag 3 november 2018 in Ammerzoden bewezen. Daar werd voor de achtste keer het tweejaarlijks festival voor jeugd- en opleidingsorkesten gehouden. Aan dit festival, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een begrip in de regio, werd door maar liefst 13 orkesten deelgenomen.

Het Jeugdfestival Ammerzoden biedt jeugdige muzikanten de uitdaging om in een andere omgeving te musiceren. De prestaties van de orkesten worden beoordeeld door een deskundige jury. Het festival is geschikt voor zowel orkesten bestaande uit gevorderde als beginnende muzikanten.

Het leerlingenorkest van Sub Umbra nam deel in de klasse voor gevorderden en wist onder leiding van dirigent Ivo Allers met 91,25 punten het hoogste puntenaantal en lof der jury te behalen. Sub Umbra nam zo de "Arie van den Oord wisselbokaal" mee naar Veldhoven en zal de uitdaging aangaan om deze over twee jaar te gaan verdedigen.

Tweede en derde werden het C-orkest van Harmonie Orkest Vleuten en Njoy KHSC uit Kerkdriel. De aanmoedigingsprijs is deze editie gewonnen door Opleidingsorkest BravO.

Foto: Facebook

 

Pré-concours Knegsel | 28 oktober 2018

Verberg bericht

Harmonie Sub Umbra heeft zondag 28 oktober deelgenomen aan het Pré-concours in Knegsel. Jurylid Alex Schillings gaf een goede recensie op de gespeelde werken "A movement for Rosa" en voor "Saga Candida". Het jurylid toonde zich enthousiast over de klankkleur en de brede mogelijkheden van dit orkest. Een mooi fundament om deel te gaan nemen aan de concertwedstrijden in 2019.

Foto: Facebook

 

Buitenconcert | 03 juli 2018

Afscheid Suzanne Spanjaard als dirigent BO.

Verberg bericht

Tijdens een zonnige afsluiting van het muzikale jaar op het grasveld voor De Ligt lieten de muzikanten van het Leerlingenorkest, Beginnersorkest en Harmonieorkest nog een keer van zich horen voordat iedereen op vakantie gaat. Met dit optreden nam ook Suzanne Spanjaard na 10 jaar afscheid als dirigent van het Beginnersorkest. Het stokje wordt na de vakantie overgenomen door Evelien Clement. Suzanne heel erg bedankt voor jouw grote bijdrage aan Sub Umbra en Evelien veel plezier en succes bij ons Beginnersorkest!
Wij wensen iedereen een prettige vakantie toe!

Foto's: Mary de Bie

 

Afstuderen Thom Roosen | 26 juni 2018

Verberg bericht

In de Concertzaal van Theaters Tilburg heeft Thom Roosen zijn proeve van bekwaamheid als saxofonist afgelegd. Wij wisten al langer dat Thom heel wat in zijn mars heeft (niet alleen op saxofoon maar tegenwoordig bij Sub Umbra ook op klarinet), maar na het afstuderconcert van vandaag is het ook officieel. De examencommissie heeft Thom beloond met een hele mooie 8! Thom speelde achtereenvolgens in een Saxofoonkwartet, vervolgens een saxofoonsolo met pianobegeleiding van Henk Badings (en Arjan als assistent bladomdraaier) en afsluitend samen met Harmonie L'Union Fraternelle een nieuwe compositie "The River" van Loes Reiling.
Thom, namens Sub Umbra van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma!!

 

Dommelconcert | 2 juni 2018

Dubbelconcert met Studentenorkest Auletes

Verberg bericht

Helaas geen "Muziek op de Dommel", maar in plaats daarvan toch een "Dommelconcert". Samen met studentenorkest Auletes werd in de (tot aan de laatste stoel geheel bezette) Blauwe Zaal van de TU/E een prachtig dubbelconcert gegeven. Zeer bijzonder op deze avond was de uitwisseling van de wederzijdse dirigenten: Arjan Gaasbeek trad als klarinet met een weergaloze solo op samen met Auletes en Paul van Gils, de jonge maestro van Auletes, bracht als trompettist een prachtige solo ten gehore samen met Sub Umbra.

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van het Dommelconcert.

Foto's: Reportage Fotografie Annie van Schayk

 

City of Light concert | 21 april 2018

Concert met Koninklijke Harmonie Orpheus en Harmonie Sint Caecilia in Ven-Zelderheide en Ottersum

Verberg bericht

Concert door maar liefst 3 harmonieën in de Wintertuin van hotel Pullman Cocagne in Eindhoven. De muzikale avond werd geopend door Harmonie Sint Caecilia, olv Gert Verrydt (jarenlang dirigent van Sub Umbra's Leerlingenorkest). Vervolgens mocht Sub Umbra zich presenteren en als toetje Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg, olv Hardy Mertens.

 

Potgrondactie | 3 maart 2018

Ondanks sneeuw en kou Sub Umbra in actie!

Verberg bericht

Veldhoven was nog gehuld in een wit kleed van sneeuw toen de leden van Sub Umbra in de straten van Meerveldhoven en d'Ekker langs de deuren gingen om potgrond te verkopen. Maar ondanks het winterse weer is er toch weer goed verkocht. En gelukkig was het lang niet zo guur als in de voorgaande dagen. Dus zo is ook deze 4e potgrondactie van Sub Umbra weer een leuke en geslaagde dag geworden. Alle leden en vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet, heel erg bedankt!

 

Carnavalsoptocht | 11 feb 2018

"Leo 5x11 jaar d'n ba(o)s"

Verberg bericht

Dit jaar was Sub Umbra gehuld in goud, ter ere van Leo die al 55 jaar met z'n bas zijn mannetje staat in de carnavalsoptocht!
En bovendien werd Sub Umbra's bijdrage aan de optocht bekroond met de eerste prijs, dus dubbel goud!

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van Sub Umbra tijdens de optocht.

 

Concert PSO | 4 feb 2018

Leerlingen Sub Umbra spelen mee in orkest

Verberg bericht

Zondag 4 februari vond in De Schalm weer het jaarlijkse Familieconcert plaats van het Philips Symfonie Orkest (PSO), o.l.v. Jules van Hessen. Dit maal was het concert getiteld "Winterdromen". Zoals gebruikelijk mochten bij één van de werken jeugdleden van de leerlingorkesten uit Veldhoven aanschuiven in het orkest. Van Sub Umbra hebben Floor, Evi, Susanne, Karishma, Lucas, Tom, Suze en Ties meegespeeld met een stuk uit Frozen. Helaas voor Jelle kon hij door ziekte niet meedoen.

Voorafgaand aan het concert verzorgde het Leerlingenorkest een optreden in de foyer van De Schalm om het publiek alvast in stemming te krijgen.

 

Kerk in Veldhoven driekwart gevuld bij concert harmonie Sub Umbra | 14 jan 2018

Eindhovens Dagblad | Ad Adriaans

Verberg bericht


Foto: Ad Adriaans

VELDHOVEN - In de kerk massaal meeklappen met de Radetzki Marsch. Het gebeurde zondagmiddag tijdens het concert dat harmonie Sub Umbra gaf in de Christus Koningkerk om de Veldhovense vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Het altaar moest zondag van het priesterkoor om alle muzikanten van het korps een plaatsje te geven. Een kerk die voor driekwart vol zat met vrijwilligers genoot van een muzikale traktatie die begon met Giovanna d’Arco van Giuseppe Verdi. Het was de tweede keer dat de harmonie uit Meerveldhoven met een concert de lokale vrijwilligers bedankte. Lianne van den Bogaard is bestuurslid van Sub Umbra. "We zijn heel blij met de gastvrijheid van het bestuur van de Christus Koningparochie. De akoestiek hier is prachtig. Er staan veel kerken leeg in Veldhoven maar die hebben niet de akoestiek zoals dit gebouw."

Tiny Somers is al zeventien jaar actief als vrijwilligster bij buurtvereniging De Heskokkers. Daarnaast is ze voorzitster van de KVB Meerveldhoven. "Je groeit er in", zegt ze over haar onbezoldigde functies. De contacten en het met mensen bezig zijn vormen haar motivatie. Ze maakte graag tijd vrij om het concert bij te wonen. "Dit is heel leuk. Ik hou van muziek."

Even later hoort ze presentatrice Linda van Rooij het optreden aankondigen van de uit Waalre afkomstige zangeres Ellen Valkenburg. De sopraan van internationaal niveau werd bij een aantal nummers begeleid door de harmonie. "We vinden het een feest om haar te begeleiden. Het is heel bijzonder om zo’n mooie stem bereid te vinden om met een harmonie een concert te doen", vindt Dorien van Herk die trompet speelt.

Tijdens het concert verschijnen op twee schermen regelmatig bedankjes van organisaties aan vrijwilligers. Een aantal organisaties, waaronder de voedselbank en de Stichting Leergeld, krijgt de kans iets te vertellen over hun doelstelling. Ook zij zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Clemens van Brunschot is net gestart als vrijwilliger. Met zijn vrouw Lenie geniet hij van de muzikale middag. Omdat het kon, stopte de Veldhovenaar enkele maanden geleden bewust met werken om vrijwilligerswerk te gaan doen. "Na mijn werkzame leven wilde ik iets gaan betekenen voor mensen die eenzaam of ziek zijn en behoefte hebben aan gezelschap." Al snel werd hij benaderd door de Zonnebloem Veldhoven. Na een gesprek met de voorzitter en secretaris is hij inmiddels actief voor de Zonnebloem. "De eerste bezoekjes heb ik al afgelegd. Het is leuk en dankbaar werk."

Foto's van dit concert zijn te vinden in ons fotoboek.

 

Vernieuwde aanhanger Sub Umbra

daar kunnen we weer mee voor de dag komen ....

Verberg bericht

Met dank aan Piet Hoevenaars Belettering

 

Serenade voor 80-jarige Octave Henzen | 3 dec 2017

Verberg bericht

Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag op 4 december as., werd Octave zondagmiddag verrast met een serenade door de Harmonie. Octave, oud-voorzitter van Sub Umbra en nog steeds de grote organisator van het oud papier ophalen, was zichtbaar ontroerd door deze onverwachte hulde. Hoewel Octave in zijn tijd als bestuurslid menig jubilaris tijdens serenades heeft toegesproken, kwam het voor hem toch als een verrassing. Octave, van harte gefeliciteerd en nog heel veel jaren in goede gezondheid!!

 

Serenade voor Piet v.d. Rijt | 26 nov 2017

Verberg bericht

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum als dirigent van kerkkoor Sint-Cecilia is de harmonie op zondagochtend naar Deurne afgereisd om Piet v.d. Rijt te verrassen met een serenade. Sub Umbra was benaderd door het bestuur van het kerkkoor om aan het slot van de feestelijke kerkdienst een muzikale hulde te brengen en daar is vol overtuiging ja op gezegd. Ondanks dat Piet al vele jaren in Deurne woont, is hij lid gebleven van Sub Umbra en een zeer trouw bezoeker van de repetities en optredens. Op zijn fagot is Piet onmisbaar in de harmonie. Inmiddels is Piet ook al bijna 60 jaar trouw lid van Sub Umbra!.
De verrassing bij Piet was groot toen hij harmonie achter in het gangpad ontwaarde. Voor zijn grote verdiensten voor het kerkkoor mocht hij een Pauselijke onderscheiding in ontvangst nemen.

 

Sub Umbra's Zondagmatinee | 19 nov 2017

Verberg bericht

Met mooie en goed verzorgde optredens gaven alle geledingen van Sub Umbra acte de présence tijdens Sub Umbra's Zondagmatinee in een goed gevulde Schalm. De middag werd geopend door een enthousiast Beginnersorkest met een muzikale rondreis langs verschillende landen. De slagwerkgroep SUpercussion liet vervolgens horen hoe goed ze op weg zijn zich te vernieuwen, door een versterking met jonge slagwerkers op verschillende melodische slagwerkinstrumenten.
Onder leiding van Ivo Allers heeft het Leerlingenorkest indruk gemaakt bij het publiek met een zeer goed verzorgd optreden. Ze hebben met overtuiging laten horen dat het met de muzikale toekomst van Sub Umbra dik in orde is!

Na de pauze mocht het Harmonieorkest aantreden, voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Arjan Gaasbeek. Af te leiden aan de reacties van het publiek een zeer geslaagde première met een mooie muziekkeuze en een goede uitvoering. Indrukwekkend ook de solo van Maaike Heemstra op Cello in Vocalise van Rachmaninoff. Kortom, een goede start voor hopelijk een lange en een mooie muzikale samenwerking!

Het optreden van Maaike is te beluisteren op Maaike's Facebook pagina.

Kijk in ons fotoboek voor een impressie van Sub Umbra's Zondagmatinee.

 

Dirigent Sub Umbra Veldhoven blaakt van ambitie

Eindhovens Dagblad | 16 nov 2017

Verberg bericht

VELDHOVEN - Met Arjan Gaasbeek (34) heeft harmonie Sub Umbra sinds kort een jonge dirigent met een grenzeloze ambitie. Maar de opvolger van Sef Pijpers is zich ook bewust van de sociale rol die hij heeft.

De in Maurik geboren en getogen Arjan Gaasbeek (34) werd gekozen uit vier kandidaten die solliciteerden om de opvolger te worden van Sef Pijpers bij harmonie Sub Umbra. Al op 4-jarige leeftijd kreeg hij de eerste lessen op klarinet van zijn opa. "Ik kon eerder noten lezen dan letters. Op 6-jarige leeftijd speelde ik al in het harmonieorkest van Ingen."

Opa bracht zijn talentvolle kleinkind drie jaar later onder bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. Tot 2014 zat hij er als klarinettist voor de neus van de bekende dirigent Heinz Friesen. "Van hem heb ik heel veel geleerd, onder meer het interpreteren van muziekstukken."

Fotopersburo van de Meulenhof bv

Gaasbeek was inmiddels gestart met de opleiding tot dirigent om in 2016 het stokje over te nemen van Friesen. Afgelopen zaterdag trad Gaasbeek in de voetsporen van Friesen door in Enschede met het Culemborgse korps een eerste prijs mét onderscheiding in de wacht te slepen. Gaasbeek: "Ik heb een grenzeloze ambitie. De uitdaging is om de muzikanten mee te krijgen en samen iets te bereiken op het muzikale vlak."

Naast ambitieus noemt de bijna twee meter lange dirigent zich ook een verenigingsmens. "Je hebt ook een sociale rol. Alles rondom een vereniging vind ik leuk en belangrijk. Ik blijf nog graag een uurtje hangen na een repetitie."

Momenteel heeft hij nog zes orkesten onder zijn hoede. Begin 2018 blijven er daarvan nog vier over. Naast harmonie Sub Umbra zijn dat Kunst en Vriendschap in zijn woonplaats Maurik, Pieter Aafjes in Culemborg en het Harmonie Orkest Vleuten.

Zondag vindt in theater De Schalm vanaf 14.00 uur de officiële presentatie plaats van Gaasbeek. De voorstelling wordt geopend met een klassieke ouverture. Op het gevarieerde programma staan verder onder meer een nederpopmedley en een solo op cello van het jonge talent Maaike Heemstra.

 

Bindingsmiddag | 8 oktober 2017

Verberg bericht

Zondag 8 oktober was het de beurt aan het leerlingenorkest om de bindingsmiddag te organiseren. De jeugdleden hadden voor iets lekkers bij de koffie gezorgd en dat resulteerde in diverse soorten baksels. Dit viel erg in de smaak, want alles was in de loop van de middag op! Een pluim voor alle bakkers!
Vervolgens was het tijd voor de jeugdleden van de handboogvereniging om ons les te geven in het handboog schieten. De jeugd van Sub Umbra gevolgd door de volwassenen beleefden hier veel plezier aan. De beker werd bij de jeugd gewonnen door Jiska Beuk en bij de volwassenen door Marina Heutink. De middag werd afgesloten met een chinees buffet. Daarna keerde iedereen weer voldaan huiswaarts!

 

Diploma uitreiking Art4U | 4 juli 2017

Geslaagden in het zonnetje gezet!

Verberg bericht

Dinsdag 4 juli was er de jaarlijkse diploma uitreiking bij muziekschool Art4U. Er waren maar liefst 14 leerlingen van Sub Umbra die hun diploma in ontvangst mochten nemen:
Niveau A – Henk Wilbers, Floor Schipper, Tom de Ruiter, Maaike Heemskerk, Jelle de Roo
Niveau B – Femke van Rooij, Noal Hoeksema, Marlou Minnen, Bregje Snelders, Esther Spit
Niveau C – Menno van de Meerakker, Susanne Kishna, Tobias Paulusse
Niveau D – Karen Lomans
Allemaal van harte gefeliciteerd! Knap gedaan.

 

Midzomernachtconcert | 24 juni 2017 | 't Witven

Uniek muziekfestival wordt een grandioos evenement!

Verberg bericht

Na een voorbereiding van meer dan een jaar zit het eerste Midzomernacht Festival er helaas weer op. Voor de opbouw zijn vele vrijwilligers meerdere dagen in touw geweest, enkelen stonden op vrijdagochtend zelfs al om 05:00 uur bij 't Witven klaar om mee te helpen de "Perfect Sky" op te zetten. Maar het resultaat mocht er zijn; het zag er allemaal prachtig en zeer professioneel uit, met de Perfect Sky (in de lucht gehouden door de kraan van fa. Baetsen) over het grote podium als fantastisch middelpunt. Alles moest perfect zijn: de aankleding, de verlichting, het geluid en natuurlijk het allebelangrijkste: de artiesten!

Het Festival werd afgetrapt door de 4-koppige formatie "Klep your hands" die de sfeer er al lekker in bracht. Jammer dat net op het moment dat de eerste tonen te horen waren, het zachtjes begon te regenen... Daarna de opening van het hoofdprogramma door Harmonieorkest Sub Umbra en verstekt met Combo, samen met SUpercussion, leden van het leerlingenorkest en Djémbé-groep Jansa Moto. Gezamenlijk werd het door Marcel te Brake gecomponeerde "Beats and Orchestra" uitgevoerd.

Het vervolg met de artiesten Mark Peeters, Astrid Baggermans, Marlou Obers, trompettist Ruud Breuls en last but not least Charly Luske was een prachtige zomerse, muzikale coctail, waar het publiek zeer van heeft kunnen genieten. Evenals van de blazersformatie "Copchase" voor de "Afterparty"

Dit Midzomernachtconcert was tevens het afscheid van Sef Pijpers na 16 jaar dirigent van Harmonieorkest Sub Umbra. Waarlijk een afscheid op het hoogtepunt!

Aan dit festival zijn vele, vele uren aan voorbereiding voorafgegaan. Heel veel dank aan allen die dit mede mogelijk hebben gemaakt!!

Foto's van het festival, gemaakt door Marvin Slaats, zijn te bekijken in het fotoboek op de MZNC website.

 

Roefeldag | 17 juni 2017

Snuffelen bij de slagwerkers van SUpercussion.

Verberg bericht

Als onderdeel van de 25e Veldhovense Roefeldag mochten kinderen komen "snuffelen" bij de slagwerkgroep SUpercussion van Sub Umbra. Op deze landelijke Roefeldag kunnen kinderen van de lagere school actief kennismaken met heel veel winkels, bedrijven, verenigingen en andere organisaties met allerlei beroepen en hobby’s. Roefelen is eigenlijk een Vlaams woord en het betekent "ontdekken" of "snuffelen". Kinderen snuffelden die dag dus aan onze slagwerkinstrumenten. Op de foto's is te zien hoe percussiedocent Marcel te Brake van SUpercussion toekomstige slagwerkers enthousiasmeert. Hopelijk zien we de kinderen snel terug in één van onze jeugdorkesten. Kijk in ons fotoboek voor meer foto's.

 

Arjan Gaasbeek nieuwe dirigent Harmonieorkest

Verberg bericht

Trots kondigen wij onze aankomende nieuwe dirigent Arjan Gaasbeek aan. Hij zal in augustus het dirigeerstokje overnemen van Sef Pijpers.
Hartelijk welkom Arjan, samen gaan we een mooie muzikale toekomst tegemoet!

 

Concertwedstrijd De Adriaan | 9 april 2017

met Roberto Anwar als solist op Trombone.

Verberg bericht

Tijdens "De Adriaan", een 2-jaarlijkse muziekwedsrijd voor voor muziekverenigingen met een jonge solist(e), heeft Sub Umbra dit jaar deelgenomen met als solist Roberto Anwar op trombone. Roberto, 17 jaar oud en 10 jaar lid van Sub Umbra, heeft een goede uitvoering van "The Acrobat" laten horen, waarvoor hij beloond werd met 84 punten. Dit mag oprecht een mooi resultaat genoemd worden en daarom zijn we ook erg trots op onze solist! Dank aan de organisatie van De Adriaan voor de geweldige 2 dagen!

 

Open repetitie | 28 maart 2017

Grote drukte tijdens de jaarlijkse open repetitie van Sub Umbra!

Verberg bericht

Tijdens de druk bezochte jaarlijkse open repetitie van Harmonie Sub Umbra verzorgden het Beginnersorkest, Leerlingenorkest, Blazersklas van BS de Meerhoef en groep 4 van BS de Meerhoef weer een mooi pogramma. Daarna kon iedereen die belangstelling had, zelf gaan proberen geluid te krijgen uit verschillende instrumenten tijdens de "Instrumentenmarkt". En met een paar aanwijzingen van de muzikanten van de harmonie, lukte dat bij vrijwel iedereen! Hopelijk heeft dit veel kinderen enthousiast gemaakt en mogen we hen binnenkort ook als nieuwe leeling verwelkomen bij onze harmonie! En misschien tijdens de open repetitie volgend jaar zelf op een muziekinstrument laten horen hoeveeel je in een jaar tijd kunt leren!

Kijk in ons fotoboek voor meer foto's van de open repetitie.

 

Studiekamp België | 10/11/12 maart 2017

Afscheid Gert Verrydt als dirigent Leerlingenorkest

Verberg bericht

Tijdens het 3-daags studiekamp voor de leerlingen van Sub Umbra, dit maal gehouden in "De Bosuil" in Sint-Huibrechts-Lille (België), heeft Gert Verrydt afscheid genomen als dirigent van het Leerlingenorkest. Onder zijn leiding én door de inzet van de opleidingscommissie, is het orkest opgebloeid en het aantal leerlingen toegenomen tot een volwaardig orkest. Namens bestuur en leden werd Gert door Marco Roosen bedankt voor 7 jaar dirigent en voor zijn grote bijdrage aan onze vereniging.
Het dirigeerstokje werd overgegeven aan Ivo Allers als de opvolger van Gert. Het voorjaarszonnetje scheen en er waren heel wat ouders, opa's, oma's en leden van Sub Umbra aanwezig tijdens de optredens van Beginners- en Leerlingenorkest.
Het hele kampweekend was wederom een groot succes, met naast repetities ook veel plezier, spelletjes, kampvuur en weinig slaap!

 

Flamingo's in Veldhoven | 26 februari 2017

Gespot tijdens de Rommelgatse optocht

Verberg bericht

Uit: Veldhoven Weekblad - week 8
Veldhoven – Er zijn een 60-tal flamingo’s gespot op het strandbad ’t Witven in Veldhoven. Boer Harmsen zag ’s morgens vroeg als eerste de vogels toen hij met zijn trekker naar het land reed. Veel en veel te vroeg volgens deskundigen uit Wageningen. Volgens bioloog Prof. Dr. Warmergraag zou dat best eens kunnen liggen aan de klimaatverandering. Hij zegt: “De flamingo’s zijn veel te vroeg zo midden in de winter. Normaal gesproken zouden ze midzomer zo rond 24 juni kunnen komen aanvliegen in Veldhoven. Wellicht is hun instinct in de war en raakten ze zo de weg kwijt”. Ze worden nu liefdevol opgevangen door de eigenaren Ben en Annemieke Burgmans van strandbad ’t Witven. Prof. Dr. Warmergraag heeft de familie geadviseerd de flamingo’s toch zeker volop in beweging te blijven houden om de vogels beter te beschermen tegen de kou, Ze zullen dan ook in colonne als “Sixty shades of pink” deelnemen aan de Rommelgatse optocht.

Meer foto's van deze bijzondere vogels zijn te vinden in ons fotoboek

Foto van de groep Flamingo's tijdens de Rommelgatse optocht.
Klik op de foto voor een uitvergroting.

 

Voorspeelmiddag Sub Umbra | 5 februari 2017

Leden van Sub Umbra laten van zich horen!

Verberg bericht

Tijdens de jaarlijkse voorspeelmiddag is het publiek in De Ligt getracteerd op mooie optredens van onze leden. Het heeft kunnen genieten van prachtige voorspeelmuziek door de allerjongste leerlingen. Maar zeker toen de meer gevorderde leerlingen lieten horen wat ze in huis hadden, was het niveau dusdanig goed dat de gespeelde werken ook prima zouden passen als onderdeel van een officieel concert! Complimenten aan de uitvoerenden, maar niet op z'n minst ook aan de organisatie! Dank voor alle inspanningen en wat mogen we als Sub Umbra trots zijn op deze "TOP"-muzikanten.

Meer foto's van de voorspeelmiddag zijn te vinden in het Fotoalbum op de ledenpagina!

 

Muziek voor Mensen van Veldhoven | 29 jan 2017

Concert i.s.m. Nationaal Jeugd Fanfare Orkest

Verberg bericht

Als klein dankjewel voor de vele vrijwilligers uit de gemeente Veldhoven werden zij uitgenodigd voor het concert "Muziek voor Mensen van Veldhoven, Samen zijn wij één!". De optredens tijdens deze muzikale avond in een volle Kerk van Christus Koning in Meerveldhoven werden verzorgd door het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO) o.l.v. Danny Oosterman en Harmonie Sub Umbra o.l.v. Sef Pijpers. Voor de muzikanten van het NJFO betekende dit een extra druk weekend, want de gehele zaterdag en zondagochtend waren ze al present in "De Ligt" voor repetities.
Sub Umbra speelde onder andere "La Mezquita De Cordoba" van Julie Giroux, "Palladio" van Karl Jenkins, de Beatles medly en "Egyptischer Marsch" van Johann Strauss.
Na de pauze vervolgde het NJFO met indrukwekkende solo's op Trombone, Bugel en Euphonium. Uitgevoerd werden onder andere “Music of the Spheres” van Philipe Sparke, "Collage voor Fanfareorkest” van Jan de Haan, “Brilliante” van Peter Graham en “Pavane pour Infante Défunte” van Maurice Ravel.

 

Philips Symphonie Orkest | 22 jan 2017

Sprookjes uit 1001 nacht | De Schalm

Verberg bericht

Als "voorprogromma" van het concert "Sprookjes uit 1001 nacht" door het Philips Symphonieorkest (PSO) heeft het leerlingenorkest van Sub Umbra opgetreden in de foyer van de Schalm.
Tijdens het concert van het PSO werd het laatste muziekstuk "Fata Morgana" gespeeld door het PSO orkest aangevuld met veel kinderen. Vanuit Sub Umbra waren dat 3 kinderen uit het beginnersorkest en 5 uit het leerlingenorkest: Menno, Thomas, Jelle, Maaike, Floor, Evi, Suzanne en Sarike. Goed gedaan!

 

Ritmisch Kerstinkopen doen met SUpercussion | 18 dec 2016

Verberg bericht

Leuke kerstoptredens van Supercussion tijdens Kerstshoppen in het City centrum!

 

Young Musicians Spread Their Wings | 1 nov 2016

Verberg bericht

Een film over de uitvoering "Young Musicians Spread Their Wings", waaraan ook een aantal leden van Sub Umbra hebben deelgenomen.
Met dank aan Widjai Kishna.

 

Sinterklaas bezoekt Sub Umbra | 19 nov 2016

Verberg bericht

Ook dit jaar is de Sint de kinderen van Sub Umbra niet vergeten en heeft hij samen met zijn Pieten een bezoek gebracht aan onze harmonie.
Met dank aan Jelmer voor de foto's. Meer foto's zijn te vinden op de ledenpagina.

 

Drum workshop bij Cult & Tumult | 25 sep 2016

Verberg bericht

Druk bezochte Jamsessie van Harmonie Sub Umbra tijdens Cult&Tumult. Mooi om te zien hoe ritme en teambuilding spontaan ontstaan. Marcel Verbruggen gaf in 3 workshops ruim 60 kinderen een impressie van ritme & beat. Voor wie de smaak te pakken heeft gekregen, nodigen wij van harte uit om eens een kijkje te nemen bij onze slagwerkklas SUbeat.

 

Burenconcert | 19 juli 2016

Verberg bericht

Met een "Burenconcert" op het grasveld voor De Ligt en onder tropische omstandigheden heeft Sub Umbra dit muzikale seizoen afgesloten. De kinderen die de afgelopen weken hebben deelgenomen aan de "SUperblaasclub" en "SUperslagwerkclub", mochten het publiek laten horen wat ze allemaal geleerd hebben in de korte tijd dat ze op een echt instrument mochten oefenen. Daarbij werden ze begeleid door het Leerlingorkest van Sub Umbra. Daarna liet het Leerlingorkest horen én zien waarom ze er in Dierenrijk Nuenen met de eerste prijs vandoor zijn gegaan. Na een korte pauze speelde het Harmonieorkest nog enkele temperamentvolle nummers, waarna voor alle muzikanten de zomervakantie echt begonnen was.
In september pakken we de instrumenten weer op!

 

1e prijs Leerlingenorkest | 26 juni 2016

Verberg bericht

Het leerlingenorkest heeft zeer groot succes behaald door de eerste prijs te winnen tijdens de concertcompetitie in Dierenrijk Nuenen. Speciaal voor ons is voor dit "concours" door componist Jeroen Geurts een nieuw muziekstuk geschreven, getiteld "Op avontuur in het rijk der dieren". Het stuk is gebaseerd op het thema van Dierenrijk en er zitten verschillende verwijzingen in naar andere (dieren)composities zoals "Carnaval des animaux" van Saint-Saëns, "Het zwanenmeer" van Tchaikovsky, "Peter en de Wolf" van Rismky-Korsakov, "Also Sprach Zarathustra" van Strauss en "De Schilderijententoonstelling" van Mussorgsky. Het optreden vandaag in Dierenrijk was de "wereldpremière" van dit muziekstuk.

De jury waardeerde de muzikaliteit zeer hoog en daarnaast vond men het speciaal geschreven arrangement van hoge kwaliteit en origin. Tijdens de toespraak van de jury werd gesproken van een Musical, een groot compliment dus. Het was dan ook een zeer geslaagde dag waar het plezier er van afspatte bij alle deelnemers.

Klik op de foto voor een uitvergroting.

 

Young Maestro | 10 juni 2016

Verberg bericht

Tijdens het concert "Young Maestro" werd afwisselend door de aankomende dirigenten Thom Roosen, Fonteini Angeli en Simeon Mulder de "baton" ter hand genomen om Sub Umbra te dirigeren. In het kader van hun opleiding aan het Brabants Concervatorium in Tilburg, mochten de drie studenten ervaring opdoen met het leiden van een, voor deze gelegenheid met o.a. strijkers versterkt orkest. Niet alleen voor hen zeer leerzaam, maar ook voor de orkestleden waren de aanwijzingen tijdens de repetities van docent Arjan Tien een bijzondere ervaring. Alle drie studenten kregen na afloop te horen dat ze voor het overgangsexamen geslaagd zijn, dus het was niet alleen een muzikaal mooie, maar ook een succesvolle avond.
Meer foto's in ons fotoboek

 

Open repetite | 19 april 2016

Lees verder

 

Concert PSO | 17 april 2016

Lees verder

 

Scholenproject | 14 april 2016

Lees verder

 

Zaterdag 2 april 2016 | Jeugd Solisten Concours

Lees verder

 

JeugdProms 2016 | 12 maart 2016

Lees verder

 

Potgrondactie | 5 maart 2016

Lees verder

 

28 februari 2016 | Faminomenaal Muzikaal

Lees verder

 

6 & 7 februari 2016 | Carnaval

Lees verder

 

------------------------------------------------------------------------

Meer (oudere) nieuwsberichten kunt u vinden in het "Archief".

 

Harmonie Sub Umbra op Facebook en Twitter

Sub Umbra ook te volgen op Facebook en Twitter
Kijk snel op www.facebook.com/subumbra en word ook vriend!
Of word een volger op Twitter: https://twitter.com/sub_umbra

 

facebook

Laatste nieuws Sub Umbra:
20/04: Jubileumconcert
--- Kijk bij NIEUWS ---

Komende activiteiten:
Zondag 27 oktober
Optreden Harmonieorkest bij
Kattendans in Bergeijk

Zaterdag 2 november | avond
Concert afsluiting jubileumjaar
Theater De Schalm