Ontstaan Nieuws Agenda Concerten Kaartverkoop facebook

Home Scholenproject 2016

Afsluitende (5e) les Scholenproject

Donderdag 14 april | Muziekschool Art4U

Op donderdagmorgen 14 april 2016 vond in de Rabozaal van muziekschool Art4U de afsluitende les plaats van het scholenproject, dat door de opleidingscommissie van Sub Umbra in nauwe samenwerking met de muziekschool ieder jaar opnieuw op de basisscholen de Meerhoef, de Rank en Eigenwijs wordt georganiseerd.
Al om kwart over negen stonden de eerste van de bijna 100 leerlingen van de groepen 5 van die basisscholen voor de deur van de muziekschool. Binnen waren ruim 30 leden van Sub Umbra al een klein uurtje eerder begonnen met het treffen van de laatste voorbereidingen voor deze les.

Nadat de basisschoolleerlingen zich al (“Hé Hallo”) zingend in groepjes op de tribune hadden genesteld, daagde Evelien Clement de kinderen en Sef Pijpers het speciaal voor deze ochtend geformeerde Sub Umbra gelegenheidsorkest uit voor een wedstrijdje. De kinderen moesten een liedje zingen onder leiding van Evelien, die de rol van dirigent van, zoals ze het zelf zei, het grootste kinderkoor van Veldhoven van dat moment op zich had genomen. Het gelegenheidsorkest (samengesteld uit een unieke mix van jeugdige leerlingmuzikanten én meer ervaren muzikanten van Sub Umbra, in leeftijd variërend van 8,5 tot 85 jaar en qua muzikale ervaring bogend op een half tot 70 jaar!) kregen de opdracht een ter plekke geïmproviseerd nummer ten gehore te brengen. Een deskundige jury (Jack Gooyaers, directeur Art4U) moest op basis van het applaus bepalen wie hier als winnaar uit de bus zou komen. Hoewel volgens Jack nipt, won natuurlijk het koor, vooral ook omdat zoals bleek de zangers en zangeressen al wél vooraf het liedje hadden ingestudeerd. Maar zoals Evelien duidelijk maakte, winnen is soms wel belangrijk en geeft zeker een goed gevoel, maar bij het maken van muziek is de “winst” juist te behalen uit het samen spelen (zoals ook op de flyer van de gezamenlijke muziekkorpsen voor de open repetitie staat vermeld: Samen muziek maken is leuker! ).

Daarom werd snel overgegaan tot het uitvoeren van een liedje dat zowel de kinderen van de scholen als de muzikanten van het orkest hadden ingestudeerd: “Madiwodo”. Voor deze gelegenheid speciaal voorzien van een aangepaste tekst. Dat liedje werd uitbundig gezongen en gespeeld. Een genot om naar te luisteren.

Na afloop van dit nummer werden alle instrumenten uit het orkest “geshowd” door onze zelfverzekerde jonge muzikanten, soms bijgestaan door een “senior”. Afwisselend stelden Evelien en Sef vragen aan de muzikant over het instrument, maar ook over hun naam, leeftijd én ervaring. Deze toverden vervolgens de mooiste klanken uit hun instrument op de wijs van “madiwodo”. Sarike, Evi, Nanne, Femke, Davey, Maaike, Marlou, Meike en Jiska, Floor en senior Kees, Tom en Roberto en Ties presenteerden zo respectievelijk hun fagot, hobo, fagot, saxofoon, klarinet, trompet, hoorn, trombone en het slagwerk. Het zware koper werd door onze senioren (waaronder de opa van Femke en Meike) Tony, Leo, Bart en Jeffry getoond. Een boeiende presentatie die met veel belangstelling en zoals bleek uit de antwoorden op de vragen die aan het jeugdige publiek werden gesteld, vaak ook met kennis van zaken werd gevolgd.
Uiteraard was er daarna nog meer muziek, samen uitgevoerd door het koor en het orkest. Zo passeerden “De klarinet is ziek” en “De koperblazers” de revue.

Aan het einde van de les kon uit het applaus worden opgemaakt dat de ochtend zeer geslaagd was. Uiteraard was dat applaus voor de beide dirigenten Evelien en Sef, maar natuurlijk ook voor alle deelnemers: basisschoolleerlingen én muzikanten!
Ook de muziekschool (in de persoon van Frank) deelde in het applaus.

Maar de meeste waardering ging toch naar “juffrouw” Margriet die samen met haar werkgroepleden (Evelien, Monique en Coby) deze ochtend en het hele scholenproject 2016 zeer vakkundig, met veel creativiteit, maar vooral grote inzet mogelijk hebben gemaakt. Dank daarvoor!

Deze ochtend bleek maar weer eens duidelijk waartoe een vereniging als Sub Umbra in staat is: op deze gewone doordeweekse donderdag in april, stond toch weer (bijna) een kwart van de leden paraat om de schouders te zetten onder deze bijzondere klus!

Theo Edenburg

 

Meer foto's in ons fotoboek.
Terug naar Nieuws.

 

 

Laatste nieuws Sub Umbra:
20/04: Jubileumconcert
--- Kijk bij NIEUWS ---

Komende activiteiten:
Dinsdag 2 juli | 19:30
Openluchtconcert
Art4U - Bossebaan 60 Veldhoven

Zondag 27 oktober
Optreden Harmonieorkest bij
Kattendans in Bergeijk